Logga in
Här har vi en hejdundrandes god paj men en mörk chokladtryffel och ett sött dumlefluff, mums!


Mördeg:
125 g smör
1 3/4 dl florsocker
1 nypa salt
4 dl vetemjöl
2 äggulor
2 msk vatten

Chokladtryffel:
1 1/2 dl grädde
1 msk socker
1 nypa salt
60 g smör
250 g mörk choklad, 70%
1/2 dl mjölk

Dumlefluff:
200 g dumlekolor
3 dl grädde
1 nypa salt

Kakao att pudra med

Mördeg:
Kör smör, florsocker och salt till en jämn smet i en matberedare. Tillsätt sedan mjöl och äggulor, blandningen ska bara precis gå ihop och bli lite smulig. Forma smulorna till en korv, plasta in korven i plastfolie och låt vila i kylen i minst en timme. Ta ut degen, tryck ut den i pajformen och nagga den. Låt sedan pajformen vila i kylen i minst en timme, eller gärna i frysen. Grädda pajskalet i ca 15 minuter, eller tills det blivit gyllenbrunt. Låt svalna.

Chokladtryffel:
Hacka chokladen i små bitar. Koka upp grädde, socker och salt i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och häll ner den hackade chokladen samt smöret. Rör tills smeten blivit slät och blank. Låt svalna något och tillsätt mjölken. Häll sedan chokladsmeten i det avsvalnade pajskalet. Låt stå i ca 1-2 timmar tills smeten stelnat.

Dumlefluff:
Värm grädden i en kastrull, tillsätt salt och dumlekolor och rör tills kolorna smält. Låt svalna och låt stå i kylen över natten. Vispa sedan försiktigt upp smeten. Spritsa eller bre ut fluffet och pudra med kakao. 


Årets semlor fick bli en lite fräschare variant med hallon i grädden och en klick lemon curd på mandelmassan. Rätt skönt med något annorlunda som bryter av från de klasskiska semlorna. Absolut inget ont mot dem men när man fått i sig några stycken känns det bra med något annat. Sött och syrligt, fruktansvärt gott alltså! 


Semlebullar, ca 16 stora eller 32 mindre/normalstora:
150 g smör
5 dl mjölk
2 tsk malen kardemumma
2 tsk rivet citronskal
50 g jäst
1/2 tsk salt
1,5 dl socker
14 – 16 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg till pensling

Fyllning:
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
inkråmet från de bullar man ska äta

En sats/burk lemon curd
100 g hallon
3 dl grädde

Smält fettet i en kastrull, tillsätt mjölken, kardemumman och citronskalet och värm till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke, häll på lite av degspadet i taget och rör ut jästen. Tillsätt socker och salt och rör om. Tillsätt 2/3 av mjölet och rör till en jämn smet. Fortsätt att tillsätta mjölet gradvis och arbeta degen till den släpper kanterna och blir blank och smidig. Jäs under bakduk i ca 60 min. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda. Forma till runda bollar (tänk på att de ska jäsa till dubbel storlek så gör dem inte för stora) och jäs dem under en bakduk i 30-40 minuter till. Pensla bullarna och grädda mitt i ugnen i 225-250 minuter i 5-8 minuter tills de blivit lite bruna. Låt dem sedan svalna på galler under en bakduk.

Riv mandelmassan och rör ihop med mjölken. Skär av ett lock på varje bulle, ta ur inkråmet med en gaffel och rör ner det med mandelmassan och mjölken. Vispa grädden, mosa hallonen lätt och blanda dem med grädden. Fördela mendelmassefyllningen, en till två teskedar lemon curd och en stor klick grädde i bullarna. Lägg på locken och sikta lite florsocker över semlorna. Tips! Lättast att käka dem med kniv och gaffel, det här blir kladdigt ;)

Här har vi ett par galet goda chokladbollar. Och tänka sig att de inte innehåller något socker, gluten eller onyttiga fetter alls! Bara raw food grejer, som till exempel dadlar.. Dadlar, som typ ingen tycker om, antagligen för att de knappt smakar nått. Borde prova baka nått annat med dadlar, tycker dock att det alltid saknas något, smaken av socker kanske? Men i dessa chokladbollarna tillför de perfekt sötma och konsistens, den ultimata ingrediensen alltså. Vill dock varna för att chokladbollarna är beroendeframkallande.. 


2 dl mandlar
1 dl kokos
4 msk kakao
2-3 nypor salt
2,5 dl dadlar, mjuka och urkärnade

Mixa mandlar och kokos i en matberedare till ett mjöl. Tillsätt kakao och salt och mixa lite till. Häll ner dadlarna och mixa till en jämn smet. Rulla sedan till små bollar och njut för glatta livet!


Här om dagen blev jag galet sugen på något gott. Gick då till godisskåpet (ja, vi har ett skåp hemma som är fyllt med gotte och refereras som godisskåpet) och började gräva. Hittade mörk Noblesse och jordnötssmör. Var ju bara att sätta igång och bre! Så är man sugen på nått sött, lagom nyttigt, men också mättande är det här ett suveränt alternativ :D



I slutet på november köpte jag mig en god bit parmesan som jag ville använda till ett citronrisotto som jag länge varit sugen på. Dock fanns det ingen tid eller ork för att stå och röra i grytan. Så osten fick ligga ledsen och ensam i kylen i nästan två månader. Tillslut kunde jag inte hålla mig längre och ostens bäst-före datum närmade sig med stora steg. Det var alltså hög tid att sätta igång koket och oj vad gott det blev!


Citronrisotto, 4 stora port;
2 bananschalottenlökar, finchackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
ca 5-7 msk olivolja
4 dl arborioris
2 dl vitt vin (kan ersättas av buljong)
1 stor citron, eller två små
ca 1 liter grönsaksbuljong
2 dl riven parmesan
salt, peppar, timjan, rosmarin

Fräs löken och vitlöken i olivoljan i en stor kastrull. Häll ner riset när löken blivit mjuk. Koka upp buljongen i en kastrull vid sidan av. När riset sugit åt sig oljan och är genomskinligt är det dags att tillsätta vinet. Låt absorberas helt. Riv ner skalet från hela citronen och pressa ner saften från halva. Späd sedan med lite buljong i taget, rör om, låt riset suga upp allt och fortsätt så tills riset blivit mjukt men ändå har lite tuggmotstånd kvar. Det tar ca 20-30 minuter. Rör ner parmesanen. Smaksätt med salt, peppar, timjan, rosmarin och eventuellt mer citronsaft. Servera till en god bit kött eller en trevlig fisk.


Nu är det fullt upp i köket med allt som ska göras inför imorgon. Men laxen är gravad, tryfflarna spritsade, kolan kokt och nu återstår de polska pirogerna. Imorgon står det massor av olika rätter på menyn och jag kan knappt bärga mig tills jag får sätta tänderna i våra hemmagjorda uszka. Sen har vi ju allt julgodis som lockar från sina burkar... Dessa saffranstryfflarna är en återkommande favorit och utan dem blir det ingen riktig jul. 


250 g vit choklad
1 dl grädde
1 pkt saffran
ev 1 msk konjak

Koka upp grädden med saffranen. Ta av från värmen och rör ner chokladen (och eventuellt konjaken). Låt stå i några timmar tills den går att spritsa ut eller sätt in den i kylen och rulla små bollar av smeten.

God Jul på er!

Här har vi en julig och superenkel paj som är supergod! Sött, syrligt och juligt när det är som bäst. Perfekt när man vill bjuda på nått underbart men inte har så mycket tid ;)

Kola och lingonpaj på pepparkaksbotten, ca 8 port;

2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl socker
1 dl mörk sirap

ca 300 g pepparkaksdeg
200 g lingon

Koka upp grädde, socker och sirap till 120 grader. Låt svalna något. Kavla ut pepparkaksdegen och tryck ner den i pajformen. Grädda i ca 5 minuter i 175-200 grader. Låt pajskalet svalna. Häll ner kolasåsen i pajskalet och garnera med lingon. Servera eventuellt med en klick grädde :)


Här kommer en galet god chokladkola som bara smälter i munnen! Finns inte mycket mer att säga än att man bara dör när man äter den. Passar utmärkt till julen, men också när som helst under året ;)


Salt chokladkola med rostade macadamianötter, ca 30 bitar;

2 1/2 dl socker
2 1/2 dl grädde
1 dl mörk sirap
1 1/2 krm salt
50 g saltat smör
120 g mörk choklad
100 g macadamianötter (eller mandel)

Koka upp socker, grädde och sirap till 120 grader. Tillsätt saltet. Rör ner smöret och chokladen. Rosta nötterna i ugnen, grovhacka dem och blanda ner dem i smeten. Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper och låt stelna i kylen. Skär sedan upp små bitar och förvara i kylen.
I lördags bakade jag lussebullar och de blev de bästa lussebullarna jag någonsin bakat! Helt galet fantastiska, jäste som aldrig förr, blev liksom nästan lite kär i degen och känner att jag bara måste baka igen! Jag har ju aldrig gillat att baka bullar eller bröd för att de är så himla omständiga med jästider och knådning. Snabba efterrätter är mer min grej, vem orkar vänta fyra timmar på att ens kaka ska bli ätasredo?! Men efter det här baket känner jag att det inte finns något mer harmoniskt än att få knåda den mest perfekta degen i världen. Om jag ändå fick knåda lite nu..

För att bullarna ska bli så bra som möjligt är det viktigt att: inte ha i för mycket mjöl i degen från början, man kan alltid ha i mer senare. Degen får gärna vara lite lös och bara knappt släppa från bunkens kant. Knåda som tusan eller gör degen i en bakmaskin. Degen måste hålla temperaturen, den får inte bli för kall eller för varm, utan hålla 37 grader hela tiden. Pensla bullarna med ägg efter de gräddats, då blir de tusen gånger snyggare och de får jäsa friare i ugnen.


Lussebullar, ca 30 st;

175 g smör
5 dl mjölk
2 paket saffran
1 vaniljstång, skårad
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 ägg
ca 1 1/2 liter mjöl

100 g russin
1 ägg

Lägg russinen i blöt. Värm upp mjölken med den skårade vaniljstången och saffranen. Låt smöret smälta ner. Smula jästen och lös upp den i lite av degspadet när det svalnat till 37 grader. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och ägg. Arbeta in mjölet, lite i taget, tills degen precis börjar släppa bunkens kant. Ställ bunken varmt, täck över med en kökshanduk och låt jäsa i ca 40-50 minuter. 
Stjälp upp degen på en mjölad arbetsyta. Knåda den smidig och tillsätt lite mer mjöl om det behövs. Baka ut degen till lussekatter, tryck ner russin och låt dem jäsa övertäckta till dubbelstorlek, i ca 30-40 minuter.
Grädda lussebullarna i mitten av ugnen i ca 5-10 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg direkt när de kommit ur ugnen och låt svalna på galler.



Oj vad tiden går, har ju inte alls hunnit skriva något här men jag lovar att det blir bättring! Julbaket har redan dragit igång och mer ska det bli :) Just nu tar jobbet det mesta av min tid, men vi jobbar på ett jätteroligt projekt så det känns himla bra! Vill nog aldrig mer göra något annat än det här ;)
Hoppas ni kollat in Sveriges Skönaste Gårdar. Det är alltså jag och de andra assarna som satt upp alla bord med redskap, fixat upp alla grönsaker och lagt dem fint så att det ska se snyggt ut i rutan. Jag och Cassandra gick även in som blomsterflickor i torsdags och jag lämnar över en bukett till fina Anna och Kerstin från Hallongården som vann. Här kan ni se avsnittet och en liten glimt av mig i slutet :D




Om mig

Här kommer jag strax att skriva en liten text om mig :)

Matbloggstoppen